Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2010 23:44 - Криза е
Автор: ko642 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2564 Коментари: 8 Гласове:
2

Последна промяна: 06.02.2010 19:22


Във време на криза, всеки си свива бюджета, започва да харчи по малко. Фирмите – също. Много от тях осъзнават че идва трудно време за бизнеса им и първото което им идва на ум е да съкратят част от работниците – нормално за тях това е разход. При тези съкращения повечето хора си мислят че по добрите служители ше бъдат запазени за сметка не по зле представящите се но не винаги е така по три причини:

По добрите служители често имат собствено мнение и понякога противоречат на прекия си началник – особено когато той е случайно издигнал се или пък издигнал се в следствие на послушание и покорност проявена пред неговия началник. В такива случаи добрия служител бива пожертван в римето на ‘реда и дисциплината’ (официалното становище. Не официалното е че той просто е по голям главобол за началника си).

Освен това твърде вероятно е по добрия служител да получава повечко пари и освобождаването му би намалило малко повече разходите на фирмата.

В криза, особено сериозна криза, в компанията няма твърде много работа. Дори и малкото работа която има да се върши може да се свърши от по некадърен служител. Още повече че кадърният служител вече е проправил пътя и е показал какво трябва да се направи. Така че не толкова кадърния е достатъчно да е бил добро куче и да е внимавал какво прави касапина така да се каже за да свърши работа.

Във време на криза, ако добър служител оцелее съкращенията, не му е особено весело също. Е в по добро положение е отколкото този когото са изхвърлили на улицата безспорно. Но какво се наблюдава: 

Поради намаляването на работата и последвалите съкращения, началниците започват да управляват по малко хора т.е. имат по малко подчинени. Те започват да изпитват несигурност  - има ли нужда от мен моя началник като сега имам само двама подчинени (например) е натрапчивия въпрос който им се върти в главата. За да изглежда достатъчно зает и полезен началника започва да си пъха носа навсякаде и да ‘диша във вратът’ на подчинените си – така наречения ‘микро мениджмънт’. Ако човек е способен и е свикнал на относителна самостоятелност при взамането на решения и при това е бил успешен правейки това – ‘микро мениджмънт’ – ът може да му види сметката. Или пък началника започва да създава изкуствена работа само и само хората (включително и той) да изглеждат по заети, което отекчава до смърт добрия служител.

Не е добре в криза – а топла вода!!

 

А добре би било да е лято и живота да е лесен както е казал чичо Луи!





Тагове:   криза,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. malkiatprintz - Добре описано. . . Интересно какво ...
06.02.2010 04:21
Добре описано... Интересно какво ли би било продължението, защото един ден кризата ще отмине... Един възможен вариант: останал без работа, добрият служител се върти известно време гладен, след което заминава в чужбина, урежда си живота, а бившият му началник отново изпитва нужда от някой кадърен, който да дърпа каруцата, но не може да намери такъв. Малкото останали кадърни са смачкани и вече не им пука. Готови са да работят и на малка заплата, но вече нищо не може да ги накара да свършат някаква работа извън най-преките им задължения и то само когато шефът е наблизо. Малцината останали кадърни, които все още имат желание за работа и не са имали възможност да заминат за чужбина, си дават сметка, че са рядкост и, понеже им е писнало да ги правят на идиоти, искат такава заплата, каквато началникът не може да плати. Тогава те също започват да бачкат колкото да се каже. Резултат - фирмата на началника умира поради неконкурентноспособност, или съществува, докато изпере парите, за които е създадена.
цитирай
2. ko642 - malkiatprintz
06.02.2010 06:53
Чесно казано продълженито ми е мътно. Но определено мога да ти кажа че в чужбина картинката не е по различна :) .. и да някои фирми умират като следствие но други интересно не умират. Има твърде много неща в съвремената икономика които силно ме озадачават.
цитирай
3. veninski - Много интересно четиво. . . Позд...
07.02.2010 05:50
Много интересно четиво...

Поздрави от Родопите, приятелю!
цитирай
4. ko642 - Благодаря ти приятелю! Поздрави на ...
08.02.2010 16:12
Благодаря ти приятелю! Поздрави на Родопите!
цитирай
5. kass - ko642
09.02.2010 09:52
Всеки работник има своето място в една фирма. Нискоквалифицирания работник извършва и нискоквалифицираната работа, когато работата намелее би трябвало фирмата да няма нужда именно от тези, които са "помагачи" или наети да изпълняват част от работата, която не изисква квалификация, за да могат кадърните работници да насочат усилията си в по-важни неща. Да съкратиш кадърните, а да оставиш общите работници ми се струва безумие. Тези, които го правят вероятно са поставени от шефа ръководители, които си гледат интереса и нехаят за последствията от своите действия...
цитирай
6. ko642 - kass
09.02.2010 15:49
И на мен ми се струваше нелогично в началото но това по горе е логиката която успях да открия. С две думи защо да имаш Ферари като и прост Опел върши същата работа.
Поздрави!
цитирай
7. apollon - аз мисля че кризата в индивидуална ...
01.03.2010 01:02
аз мисля че кризата в индивидуална перспектива ще бъде очевидна и несекваща. А социума тепърва го чакат доста кризи - тепърва стартират и няма да спират.
цитирай
8. ko642 - apollon
02.03.2010 16:25
Всичко зависи от това колко добре човек се адаптира към случващото се около него. Който не се оправя добре изпада в криза. Така мисля аз. На всеки може да се случи - важното е да излазеш от нея. Случващото се около нас и на мен не ми харесва но животът си тече и трябва да се живее :)
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ko642
Категория: Забавление
Прочетен: 254226
Постинги: 82
Коментари: 397
Гласове: 1960
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031