Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2014 18:58 - 9ти Септември и Baby Boomers
Автор: ko642 Категория: Регионални   
Прочетен: 2208 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 09.09.2014 18:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Baby Boomers – хора родени в периода след втората световна война между 1946 и 1964 година. В този период се отчита висока раждаемост предимно в страните от т. нар. ‚западен свят‘. Общо взето обяснението за този бум на раждаемостта е , че хората са се върнали от фронта и за започнали нормален семеен живот и съответните държави са осигурили условия за такъв. 

Честно казано не бях чувал за този бум докато не заживях в Канада. Тука се говори доста за явлението главно защото много хора от това поколение се пенсионират и представляват проблем (евентуален) за държавата – с две думи, ще се дават много пари за пенсии. 

В България и въобще в соц лагера такова явление май не е известно? Иначе предполагам, сега би потопило и без това едва кретащата пенсионна система. От лични наблюдения, като че ли то този период семействата са само от едно дете. Изключения май са само вторите бракове на хора имащи вече дете, създавайки второ за да закрепят втория опит за семейство. Спомням си как партията ‚насърчаваше‘ раждаемостта с ‚ергенски‘ данък а по едно време стигна до там, че спря продажбата на презервативи. 

Та на фона на горното ми е малко смешно, четейки разните постове тук хвалейки комунистическия период. Как нямало гладни, ходело се всяко лято на море, на планина. Осигурен бил екзистенц минимум. Според мен в това беше проблема – повечето хора си бяха на екзистенц минимума. Хората имаха доходи колкото да се хранят, да се обличат и да си плащат сметките. За семейство с едно дете разбира се. Колко млади семейства живееха с родителите си в тази апартаменти като кутийки само. Майка ми и баща ми работеха допълнително само за да имаме нормален живот защото бяхме две деца. Ходенето на море и планина не би трябвало да е мярка за висок стандарт заради природните дадености на страната. Все едно кубинците да се хвалят, че ходят на море всяка година (и то по няколко пъти) или швейцарците, че ходели на планина. Още не мога да си обясня защо тъпчеха хората в тези малки апартаменти при положение че сме толкова малко народ на толкова много земя. А то, като че ли сме Япония?! Единствено мога да се съглася с ниското ниво на престъпност по онова време. Това май е едно от хубавите неща на тоталитарната система (май и при Хитлер престъпността е била рекордно ниска).  

Това, че в пост комунистическа България нещата не вървят не прави комунистическия период толкова добър. По същата логика след освобождението от турско, в България населението плаща ужасно високи данъци ( за издръжка на княз, за собствена войска), страната влиза в две национални катастрофи заради некадърна политика. Това прави ли турския период по привлекателен? Вероятно и тогава някои са мислели по същия начин!




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. getmans1 - Това че сме загубили войни определени като катастрофи е вярно и не ...
09.09.2014 21:01
Държава която има куража по него време да влиза в войни и конфликти, макар и на дипломатическия фронт да губи според мен не е слаба държава а напротив и извинението се нарича 500 чуждо владичество /т.н. робство/.

За същия период сега се питам ние къде сме, примерно сравнено с нашите деди, нито държава нито икономика, нито международен престиж т.е. сме „в гъбите“.
Това че тогава сме загубили територии го наричаме „катастрофи“ а в посткомунизма губим народ и от кумова срама го наричаме, демографска криза а то всъщност е повече и от три катастрофи.

Социализма научи народа само на едно че „ЧЕ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ДАДЕ“ работа, заплата и карта за бунгало на морето. Фалш 24 карата и вместо да се борим за правата си хукнахме по света да търсим даването, да се обиждаме от англето Фараш и чеха Чорни.

За съжаление в страната останаха простите, немощните и съвсем малко количество хора искащи промяна.
Тези които отидоха на гурбет направиха най-голямата услуга на далаверата и не случайно с минималната заплата или с 500-те лева разтухата е във виното за 1лв/л.
цитирай
2. ko642 - Аз лично не изпитвам особена гор...
09.09.2014 21:32
Аз лично не изпитвам особена гордост от загубените войни. По скоро съм привърженик на принципа на Сун Дзъ да не влизаш във война, която не можеш да спечелиш.
Факт е, че дори и тогава не е имало такава емиграция като сега. Може би хората са имали надежда за по добър живот въпреки това което се е случвало.

По света никой не дава :) ... това от личен опит. Но и не ти взимат това което е твое.
цитирай
3. getmans1 - А, как тогава си обясняваш нещата, .........
09.09.2014 23:34
ko642 написа:
Аз лично не изпитвам особена гордост от загубените войни. По скоро съм привърженик на принципа на Сун Дзъ да не влизаш във война, която не можеш да спечелиш.
Факт е, че дори и тогава не е имало такава емиграция като сега. Може би хората са имали надежда за по добър живот въпреки това което се е случвало.

По света никой не дава :) ... това от личен опит. Но и не ти взимат това което е твое.


...или важното е дарбата да говориш/пишеш, аман бре.
Приятна вечер:)
цитирай
4. tit - мисля, че ще усетим, че започваме да живеем нормално когато
09.09.2014 23:42
престанем да говорим пристрастно за който и да е период от историята си.
цитирай
5. getmans1 - „, че дори и тогава не е имало такава емиграция като сега“
10.09.2014 00:01
Света не започва от моя или твоя рожден ден, а на Титаник е имало и българи. Дан Колов, простия докер и борец е дал своята дан за Родината си и аз немога сега да направя сравнение, впрочем мога, но няма да е ни в мой ни в твой интерес.

Преди 130г не сме имали дипломация заради 500-те години липса на държавност, а сега губим ПАК заради слаба дипломация, след 45г Народна власт.

И като стигнахме до цитати ето и нещо мое:
„Победата, това е да се бориш!“
цитирай
6. ko642 - За съжаление всеки я дърпа истор...
10.09.2014 01:29
За съжаление всеки я дърпа историята на където му изнася. За ме е достатъчно да не се покриват факти. Всеки да си прави изводите според това дто му е между ушите.
цитирай
7. ko642 - @5
10.09.2014 01:36
да, живота е постоянна борба.

Не съм сколоннен да търся оправдания в историята. Ако повечето хора се придържат към цитата ти, сеганямаше да говодим този разговор.

Приятна и на теб!
цитирай
8. perrorabiosotannen - %%
12.09.2014 22:54
Ходели са на море, но са били третирани като втора или трета категория човеци, в сравнение със западните туристи. Истината е, че единствената имформация как може да се живее по - човешки се е получавала от киното.
цитирай
9. ko642 - Не забравяй руските групи, и те бяха ...
13.09.2014 20:05
Не забравяй руските групи, и те бяха но напред в третирането.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ko642
Категория: Забавление
Прочетен: 255898
Постинги: 82
Коментари: 397
Гласове: 1960
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930