Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2014 18:28 - ДемоКРАТУНА
Автор: ko642 Категория: Регионални   
Прочетен: 2585 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 09.04.2014 04:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Когато едва започнах работа преди години, шефът (по скоро шефа на моя шеф) хвърли един лаф, който помня и до днес:

„Интелигентността на човек е право пропорционална на способността му да се приспособява“.

 Тогава горе казаното не ме хвърли в див възторг, признавам, вероятно заради думичката „приспособява“.  Сигурно като по млад съм си мислел че не трябва да се приспособяваме а да променяме тази пуста действителност (то си беше още комунизъм, макар и в края му и само на малцина им харесваше „действителността“). Разбира се човек като поостарее и започва да не му пука толкова, не се дразни толкова от неща, които са го дразнели като млад т.е. „приспособява се“ един вид. А може би така изглежда само от страни. Някои неща които „дразнят“ са преходни, днес ги има утре не, човек просто не трябва да са задълбава в тях толкова много (май има нещо с дребнавостта а).

 Но може и да се тълкува по друг начин, може и активно да е приспособяваш към действителността. Ето например забогателите сега в България също са се „приспособили“, видели са беззаконието, липсата на регулации, използвали са връзките си, създали са нови и -  забогатели. Някои са видели отворените граници и са се „приспособили“ извън България.

 Майтапа на страна, ако се обобщи, май стигаме до това, че приспособяването е да следиш какво става около теб, да игнорираш маловажните и временните неща и да се възползваш от възможностите, които ти се откриват (някои му викат опортюнизъм, но според мен това не е мръсна дума). Ако действителността трябва да се промени, да намериш идея, съмишленици и начин да реализираш промяната (не е лесно, и не става веднага). Ми трябва си човек трябва да е интелигентен за да се оправя с всичко това.

 Сега да видим тези, които не се приспособяват, бунтарите, недоволните. Докато си млад – простено е. Още не си видял свят дето се вика. Но да прехвърлиш 50-те, 60-те и да продължаваш да ревеш, че видиш ли, комунизмът ти бил виновен, после демокрацията, евреите, масоните, циганите, църквата, еретиците, русофилите, русофобите, турското робство и какво ли не още. То, все едни големи, глобални неща дето не са по силите на твоите голи две ръце а трябва хората да се организират и да ги катурнат. Ама ти няма и да ги организираш, щото си твърде зает да ги „анализираш“ тия горе, големите. Ти само им отваряш очите на хората, един вид ти си месията, оракулът, мъдрецът. Ти „публикуваш“ в Интернет, ти издаваш книги (дали се купуват?). И който ти опонира е или твърде глупав и непросветен или е един от горните срещу които ти така сърцато се бориш т.е. списваш.

 Да, животът не е разходка в парка. Някои хора им се идва доста, не издържат, отчайват се (може би купуват горните книги?!), някои даже си отиват от този свят но дори и в християнската доктрина, на която някои поборници така ревностно се опират се казва, че Бог ти праща предизвикателства. Праща ти ги и ти помага да ги преодолееш. Помага ти не като наглася нещата в твоя полза, понеже си пич и много вярваш в него а ти дава вяра че можеш да се справиш - ТИ.

 Кой всъщност има полза от тези писания за някаква мащабна конспирация – никой. То дори и обосновката им е толкова зле скалъпена. Няколко цитата от тук от там и веднага генерално заключение.

 На какво ще се научат по младите? Че има една конспирация срещу България, че светът отива към армагедон и те са едни неудачници дето се е случило да са се родили на погрешната страна. Ми ако това им влезне в главата нали ще започнат още повече да слушат чалга, да се дрогират, да не работят, всичко това за което са виновни комунизъма, демокрацията, евреите, циганите, русофилите, русофобите, американците, руснаците, турското робство ....

 


 

 




Гласувай:
8



1. rustam - Е да де,
08.04.2014 21:59
ама като всяко нещо и "приспособяването" има своята мярка и норма. Навремето един цял народ взе, че се "приспособи" по един мустакат канцлер и виж докъде я докараха.

Искам да кажа, че Десетте Божи заповеди не би трябвало да са празно слово. На тях все пак се крепи светът и обществото. Което от своя страна пък е показателно защо нашата страна и ние самите като народ си отиваме.
цитирай
2. ko642 - Да, има мярка и норма но при народа за ...
08.04.2014 22:44
Да, има мярка и норма но при народа за който споменаваш системата е била доста репресивна - на са имали много свобода.

Десетте божи не са празно слово но и зависи как се налагат. 17 век е едно 21-ви друго. Някъде все още режат ръце и езици и бият с тояги :)
цитирай
3. injir - ,,Демократуна,,... :)
09.04.2014 19:24
,,Демократуна,,... :) Нова дума в нашия речник. Поздравления!
цитирай
4. ko642 - Мерси, мерси. . . няма да оставаме ...
09.04.2014 22:44
Мерси, мерси ... няма да оставаме назад я :)
цитирай
5. kass - ko642
16.04.2014 12:21
Приспособяването предполага променлива среда към която да се приспособяваш - било климатични промени, било икономически такива и т.н. Не би било полезно да се приспособяваш към разрушителни явления каквито са корупцията, погазването на закона, плутокрацията и т.н., защото ми се струва, че не е много възможно :)...
Поздрави!
цитирай
6. ko642 - Всеки се хваща за това 'приспосо...
16.04.2014 17:01
Всеки се хваща за това 'приспособяване' :) .... не спазването на закона трябва да се наказва. Ако не се наказва, значи закона не е закон и няма смисъл да се спазва. Ако говорим за т. нар. 'морални' закони, спазването им травбва да се култивира и насърчава от детска възраст през целия съзнатлен живот.
цитирай
7. kass - ko642
16.04.2014 19:30
аз само исках да кажа, че в България всъщност все се приспособявахме - към мутрите, към променящите се закони, към директивите и т.н. и че в постоянно променяща се среда не успяваш да насмогнеш... Едно е просто да се смени строя, или да мине някой ураган и съвсем друго непрекъснатият шок... :)..
цитирай
8. ko642 - Повече ми звучи като търпяхме :)
16.04.2014 22:28
Повече ми звучи като търпяхме :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ko642
Категория: Забавление
Прочетен: 254256
Постинги: 82
Коментари: 397
Гласове: 1960
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031